Ledarskapet är nyckeln till att jaget inte tillåts härska över laget. Det behövs ledare med både kunskap och personlighet som tillåter lag att växa fram.
Enskilda individer i all ära, men det är laget som gör det. Island slog ut England i fotbolls-EM 2016. Snacka om att laget kom före jaget. Islänningarna hade inga stjärnor, bara habila fotbollsspelare, men tillsammans slog de ett lag fullt av stjärnor.
Ibland brukar det svenska ledarskapet diskuteras. I idrottsvärlden med viss förundran över starka laginsatser och i näringslivet ibland med en stor skopa skepsis. Ledarskapet är nyckeln till att jaget inte tillåts härska över laget – typiskt svenskt hävdar många.
Dimensionen ”laget” i näringslivet kan ibland bli betraktat som svensk mjäkighet. Svårighet att komma till skott och alla skall komma till tals är två dimensioner man ibland hör när Sverigemodellen diskuteras utomlands. Och chefer som inte vågar bestämma.
Hur vi förhåller oss till varandra kan beskrivas med ett kul exempel. 2008 blev boken Konsten att vara snäll, årets ledarbok i Sverige. Den handlar om hur vi förhåller oss till varandra på ett mjukt sätt. Samma år blev boken WINNING av Jack Welch årets ledarbok i USA. Den handlar bl a om att sparka de 10% sämsta medarbetarna. Lite skillnad va!
1. Jim Collins skriveri sin bestseller GOOD TO GREAT om betydelsen att se och acceptera ”the brutal facts”. Hans poäng är att organisationer behöver ha ett klimat när alla vågar säga sanningen, så som de upplever den. Och det måste kunna tas emot. Det här är ju lättare med ett lågt upplevt avstånd mellan chef och medarbetare (Sverige har lägst avstånd i hela världen enligt studier av den holländska professorn Geert Hofstede). Svenska medarbetare vågar säga vad de tänker och tycker i väldigt stor utsträckning till sina chefer. Klimatet är öppet. Ett exempel där det är tvärtom är Kina med ett väldigt stort avstånd mellan chefer och medarbetare. Det är klart att chefer där får reda på vad Collins kallar ”brutal facts” senare och kanske via omvägar.
2. En annan viktig fördel med ett fokus på laget är den komplexitet vi lever med idag. Det läggs informationspussel i företagen hela tiden. Ett pussel som innehåller fler och fler bitar, och alla behövs. Vi vet nog alla hur snöpligt det känns med ett 1000 bitars pussel som saknar en bit. Med ett fokus på laget är det betydligt lättare att få delaktighet och ett engagemang i pusselbygget. Ju bättre pussel vi lägger desto bättre beslut kan vi fatta. Och bra beslut i turbulenta tider är A och O.
3. Vi gör varandra bättre. I en miljö med lagfokus är det betydligt lättare att ett plus ett blir mycket mer än två. Man delar erfarenheter och hjälper till. Att låta andra växa upplevs inte som hot, snarare som en fördel i den gemensamma matchen. Med ett jag-fokus är konkurrens mellan medarbetare ett mer bekant och vanligt inslag.
Så, det kanske är så att den svenska modellen med laget i fokus är en komparativ fördel i relation till andra länder och kulturer. Vi tror det. Speciellt när det är tufft och turbulenta tider.
Småpratet är en huvudnyckel till utveckling, affärer och ett bra resultat på sista raden. Och, det är i småpratet bl a kulturen och kreativiteten byggs.
Världens största hotellföretag äger inga hotell – Airbnb, världens största taxibolag äger inga bilar – Uber. Hur ser det ut för er i morgon?
Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.